Бердичів

міська рада

Належне ставлення і бажання зрозуміти – перший крок до реабілітації: у Бердичеві відкрили ветеранський хаб

1-13

Стрічок не перерізали, зате доволі продуктивно, здається, поспілкувалися: у Бердичеві відкрили ветеранський хаб. Діятиме він за адресою: вул. Семенівська, 3, на базі управління сім’ї та соціального захисту населення міської ради.

Нагадаємо, що на цьому просторі мають намір надавати комплексну та ефективну допомогу тим, хто повернувся з війни, з наступних напрямків:

  • психологічна допомога першого рівня;
  • правова допомога;
  • організація діяльності тренінгів;
  • допомога з працевлаштування та започаткування власної справи;
  • робота з сім’ями загиблих військовослужбовців.

Фахівці хабу забезпечуватимуть соціальну захищеність ветеранів війни та членів їх сімей шляхом інформування, консультування, соціальної адаптації, соціальної інтеграції, соціального супроводу тощо.

Власне, про те, як це все має відбуватися, і на що слід звернути особливу увагу, обговорювали на відкритті міський голова Сергій Орлюк, керівниця ветеранського відділу управління сім’ї та соцзахисту населення Тетяна Орлова, секретар міської ради Богдан Коляда, представники громадських організацій, в яких опікуються ветеранами, керівництво місцевого Центру зайнятості, МЦ «Спорт для всіх», місцевої Спілки ветеранів-афганців. Активними учасниками зустрічі стали депутати міської ради. Деякі з них безпосередньо посприяли появі оновленого простору – коштами з депутатського фонду, власними коштами.

Кілька думок, що частіше за інші звучали на зібранні… Діяльність усіх причетних до роботи з ветеранами служб та організацій має бути налагоджена таким чином, аби потрібний результат був досягнутий за максимально короткий термін. Іншими словами, у межах законодавства, але без зайвих затягувань, відфутболювань, «приходьте завтра», «це – не до мене» й таке інше. Питання не належить до твоєї компетенції? Візьми за руку і проведи до потрібного спеціаліста. Можливо, необхідно прийняти людину поза чергою? Роз’ясни людям ситуацію і розглянь питання, з яким прийшов ветеран.

Керівники причетних установ, підприємств та організацій повинні провести відповідну роботу з колективами. Ймовірно, можуть знадобитися послуги фахівців, котрі проконсультують службовців, з чого має складатися спілкування з ветеранами.

Мало не кожен із тих, хто повертатиметься з війни, потребуватиме реабілітації – нині це ні для кого не секрет, констатували учасники обговорення. Навряд чи цей процес протікатиме швидко. Але має бути перший і головний крок – це вислухати людину. Від початку і до кінця. Не перебиваючи на кожному слові. Не лише вислухати, а й почути. І стосується це не лише кабінетів у міській раді, а й лікувальних закладів, громадського транспорту, комунальних підприємств, культурних та спортивних закладів тощо. Стосується кожного у громаді.

Громада, всі її служби, за які ветеран стояв на смерть, мають виступити одним колективним його помічником. Однією єдиною командою, котра докладе усіх зусиль, аби повернути людину, котра воювала за Україну, до повноцінного життя.  

УВАГА! Управління сім’ї та соціального захисту населення Бердичівська міська рада нагадує про функціонування “гарячої лінії” ветеранського хабу (простору).

Телефон “гарячої лінії“– (098) – 310-12-04.

За вказаним номером спеціалісти нададуть довідково-консультативну допомогу з питань соціального захисту ветеранів війни та членів їх сімей.

Графік роботи: понеділок – п’ятниця з 08:00 до 17:00 годин; обідня перерва – з 12:00 до 13:00.