Бердичів

міська рада

БФ «Palai» познайомив бійців, котрі лікуються та реабілітуються у шпиталі, з Музеєм історії м. Бердичева

1-5

Чимало цікавих та непересічних особистостей, груп і делегацій бачив за роки своєї діяльності Музей історії м. Бердичева. Але ці хлопці… Їхній візит до музею здатен утворити собою окрему сторінку його історії. Заклад відвідали Захисники України, котрі нині лікуються та проходять реабілітацію у шпиталі ветеранів війни. Організував відвідини Благодійний фонд «Palai» та безпосередньо його керівник Назар Двірченко.

Гості музею, констатує Назар, то ж, за суттю, є вся Україна – її Захід, Схід, Центр, Північ та Південь. Кожен із них виступив живим щитом української держави, її міст та сіл, у тому числі, й Бердичева. І йому спало на думку, що бійцям буде цікаво дізнатися більше про місто, в якому вони наразі намагаються повернути назад втрачене на війні здоров’я.

З історією Бердичева відвідувачів ознайомила директорка музею Наталія Захарчук. Донести все багатство минувшини міста-фортеці на Гнилоп’яті, його колорит та унікальність, маючи нерозтягнутий таймінг – справа не з простих. Але хлопцям, схоже, зайшло все побачене у різних залах закладу.

Задоволений візитом до Музею історії і Назар Двірченко. Мешканці шпиталю, сподівається, на час відволіклись від повсякденних труднощів і проблем. Побували у затишному місці. Побачили щось нове для себе. Відчули, що не самі у цьому світі.

Його фонд нарощує потужність роботи з ветеранами російсько-української війни, з тими бійцями, котрі потребують реабілітації, розповідає Назар Двірченко. Вони мають чимало планів, що допоможуть, сподівається, тим, хто пройшов пекло бойових дій, якомога безболісніше увійти у мирне життя. Один із таких планів – створення громадської організації «Палай». Вже визначено три основні напрямки, за якими працюватимуть. Перший – спортивно-туристичний, на якому громадські активісти сприятимуть всебічному фізичному й духовному розвитку ветеранів. Здоровий спосіб життя має стати невід’ємною складовою їхнього сьогодення й майбутнього.

З тими, хто має інвалідність, з рештою ветеранів, їхніми родинами займатимуться психологічною реабілітацією. У планах – створити спільноту фахівців-психологів, серед яких кожен з потребуючих зможе знайти того, хто йому за душею, того, кому довіряє і чию думку поважає.

Займатимуться у ГО «Палай» і сприянням інтеграції ветеранів у професійне середовище: допомагатимуть із працевлаштуванням та перекваліфікацією тощо.  

Повертаючись із фронту, чоловіки та жінки, часто надломлені фізично й морально, зіштовхуватимуться з цілим скопищем різного роду проблем, зазначає Назар Двірченко, і головним завданням своєї організації він бачить допомогти Захисникам і Захисницям України гідно впоратися з усіма труднощами, бути провідниками до повноцінного життя у суспільстві, яке, у свою чергу, віддячить своїм оборонцям людським ставленням, розумінням, готовністю стати з ними одним цілим.