Бердичів

міська рада

Сергій Орлюк взяв участь у роботі 9-го Європейського конгресу місцевого самоврядування

photo1709892920-7-1

На запрошення організаторів міський голова Сергій Орлюк взяв участь у роботі 9-го Європейського конгресу місцевого самоврядування, що пройшов у польському місті Міколайки. Протягом 2-х днів близько 2500 представників із різних країн – центральної та місцевої влади, бізнесу, громадських організацій, експертних кіл – обговорювали майбутнє децентралізації у сучасному світі.

Організатори конгресу, що розглядається як міжнародна платформа для обміну ідей та напрацювань, запланували проведення майже двох сотень панельних дискусій, пов’язаних з економікою, фінансами, суспільством, безпекою, інноваціями, інвестиціями, зеленою енергією тощо.

Бердичівський міський голова виступив спікером на одній з панелей, що стосувалася ролі жителів громад у прийнятті важливих рішень. Під час війни, зазначив Сергій Орлюк, українці та весь світ, насамперед, мають володіти достовірною інформацією про стан справ від першоджерел, і комунікація влади з населенням є ефективною зброєю проти кремлівської пропаганди.

Свого часу, нагадав Сергій Орлюк, українці обрали курс до інтеграції з Європою. Ведеться активна робота з урахування у вітчизняному законодавстві кращих європейських практик. Однією з яких виступає широка участь громадян країни у прийнятті рішень. Думку суспільства з приводу тих чи інших питань розвитку громади, країни потрібно чути і поважати, переконаний міський голова.

Однією з гарних європейських практик, застосованих у Бердичеві, стало прийняття Статуту громади, зазначив Сергій Орлюк. Було пройдено всі етапи – від написання Статуту до громадських слухань та публічних консультацій. Жителі громади протягом кількох місяців мали змогу внести свої пропозиції та правки до цього документу. На останньому засіданні робочої групи представники Ради Європи в Україні, які виступили кураторами у даному проєкті, запевнили, що бердичівська громада напрацювала один з найкращих статутів, який є на сьогодні в Україні.

Місцеві ініціативи, громадські слухання, звернення громадян та електронні петиції, публічні консультації, дорадчі та наглядові органи, участь жителів у розподілі бюджету, органи самоорганізації населення, участь молоді в житті громади, громадський контроль – все це є і все в одному документі.

Насправді, набагато легше приймати рішення вивчивши потреби жителів громади та проконсультувавшись з ними, підсумував свій виступ на конгресі Сергій Орлюк. Це, власне, і є, на його думку, маркер демократичності суспільства.