Бердичів

міська рада

Справна зливова мережа – запорука безпеки міста навесні

Дизайн-без-названия-5

З настанням весняного періоду зростає ризик виникнення паводків, повʼязаних з інтенсивним таненням снігу та льоду, а також зливовими опадами. Ці явища можуть призвести до різкого підйому рівня води в малих річках та струмках, а також до підтоплення територій внаслідок поверхневого стоку дощових вод.

Місто Бердичів не є винятком. На його території існує 12,1 га зон ризику підтоплення, які охоплюють:

  • 10 вулиць
  • 8 провулків
  • Близько 120 житлових будинків
  • Близько 500 мешканців

Захист міста від паводків було розроблено ще за рядянських часів та не відповідає сучасним реаліям. Загальна довжина зливових систем Бердичівської міської територіальної громади становить близько 300 кілометрів. Однак, більшість з них потребує ремонту та реконструкції. Це повʼязано з тим, що застаріла система складається з:

  • Близько 10 кілометрів закритої зливової каналізації;
  • Близько 26 кілометрів відкритої зливової каналізації;
  • 412 зливових колодязів.

Однією з основних проблем зливових систем міста є недостатня пропускна здатність. Це призводить до того, що під час сильних дощів вода не встигає стікати по трубах і затоплює прилеглі території. Проте, важливо зазначити, що суттєвою причиною цього є порушення мешканцями міста правил експлуатації мереж:

  • Самовільне засипання зливових канав та колодязів, що несе за собою серйозні ризики;
  • Самовільні заборонені врізки до мережі для відведення продуктів життєдіяльності;
  • Зміна напрямків потоку мережі;
  • Облаштування вуличних туалетів.

Іншою проблемою нині лишається, на жаль, недбале ставлення мешканців громади до комунікацій міста, що є, також, однією з причин підтоплень. Мешканці часто кидають сміття в «ливнівки», що призводить до їх засмічення та зниження пропускної здатності. Крім того, жителі іноді самостійно проводять ремонти зливових систем, що може призвести до їх пошкодження і втрати функціональності. Тому пропускна здатність системи водовідведення значно обмежена.

З метою запобігання негативним наслідкам паводків, підтоплення житлових будинків та присадибних ділянок влада міста закликає мешканців не допускати засипання зливових канав та колодязів!

Важливо пам’ятати: підтоплення може призвести до значних матеріальних збитків, руйнування майна та шкоди здоров’ю людей. Захистити себе та своє майно можна шляхом відповідального ставлення до збереження зливової мережі та укладення договору страхування.

У разі виявлення порушень роботи зливової мережі (затоплення, засмічення, пошкодження) негайно повідомляти до МКП «Бердичівкомунсервіс» за телефонами: 4-32-62 та екстрених служб 101, 102, 15-05 (0686451505).

Дбаймо про безпеку нашого міста та спільними зусиллями мінімізуймо ризики паводків!

Відділ з питань НС та ЦЗН виконавчого комітету  Бердичівської міської ради

Останні новини