Бердичів

міська рада

Про торгівлю м’ясомолочними продуктами в умовах аномальної спеки говорили на засіданні комісії з питань ТЕБ та НС

DSC_0022-3

Організація забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення громади стала головною темою засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Обговорювали заходи, що мають бути вжиті у разі підвищення температури до критичних показників – зокрема, про торгівлю м’ясомолочними продуктами у павільйонах та на стихійних ринках.

Доповідачем з даного питання виступив начальник Бердичівського районного управління ГУ Держпродспоживслужби України у Житомирській області Валерій Биков. Котрий, з-поміж іншого, підкреслив, що, згідно вимог чинного законодавства, відповідальність за безпечність харчових продуктів покладається на операторів ринку харчових продуктів: на виробників, інших суб’єктів господарювання, які транспортують, зберігають, пакують або здійснюють обіг харчових продуктів.

Члени комісії інформацію від начальника управління взяли до відома та надали низку доручень і рекомендацій суб’єктам господарювання, котрі реалізують продукти харчування, керівникам ринків, відділу поліції та муніципальної інспекції, начальнику РУ ГУ Держпродспоживслужби, управлінню економічного розвитку міської ради.

Зокрема, має бути вжито заходів щодо належного функціонування холодильного обладнання; посилено контроль за умовами виготовлення, зберігання,  транспортування та терміном реалізації продуктів харчування, особливо швидкопсувних; забезпечено дотримання персоналом правил особистої гігієни, використання санітарного одягу, захисних рукавичок. Суб’єкти господарювання мають не забувати про дезінфекцію та дератизацію, а також – розробити план заходів на випадок тривалого відключення електроенергії, згідно впровадженої системи безпечності харчових продуктів.

На ринках мають:

  • Посилити контроль за дотриманням умов реалізації харчових продуктів тваринного походження;
  • Не допускати реалізації консервованої продукції домашнього виготовлення;
  • Забезпечити проведення прибирання та дезінфекції торгових місць з реалізації продуктів харчування, зокрема швидкопсувних;
  • Утримувати наявне санітарно-технічне обладнання у належному стані для дотримання правил особистої гігієни продавцями та відвідувачами ринку.