Бердичів

міська рада

Щодо спалювання сухої трави, опалого листя, побутового сміття

Черговий раз звертаємося до мешканців міста Бердичева та доводимо до відома інформацію про шкідливість спалювання сухої трави, опалого листя, побутового сміття, що порушує правила благоустрою міста та тягне за собою адміністративну відповідальність.  

Спалювання рослинності, її залишків або твердих побутових відходів погіршуєте стан атмосферного повітря. Під час горіння вивільняються небезпечні, а часом і канцерогенні речовини, які викликають захворювання дихальних шляхів, знижують імунітет людини, оскільки дим містить у своєму складі оксид азоту, чадний газ, важкі метали та одну з найотрутніших для організму речовин – діоксин. Із тліючого листя і бадилля виділяється бензопірен, що здатен викликати у людей ракові захворювання. Спалювання сухої рослинності погіршує здоров’я людей та забруднює довкілля. Небезпечні такі дії є як в екологічному, так і в пожежному контексті.

Куди подіти опале листя, суху рослинність та гілля? Найкращим шляхом утилізації є компостування. Найціннішою характеристикою компосту є великий вміст у ньому необхідних рослинам хімічних сполук та добрив.

Спалювання листя, трави, гілля, будь-якого сміття ЗАБОРОНЕНО законодавством.

Зазначені протиправні дії, згідно чинного законодавства України, тягнуть за собою адміністративну відповідальність, накладання та стягнення з порушників штрафів в розмірі від 340 грн. до 1700 грн.

Шановні мешканці міста Бердичева, про виявлені випадки спалювання несумлінними громадянами листя, гілля та сміття з городів, для оперативного вжиття заходів, телефонувати за номерами телефонів:     

          102 – Бердичівський відділ поліції ГУНП у Житомирській обл.;
          (096)438-44-00 – МКП «Бердичівкомунсервіс»;

          15-05,   2-03-59,   (068)645-15-05  – служба інформації та надання допомоги населенню.          

Крім того,  при виявленні фактів спалювання сухої трави, листя, гілля,  побутового сміття та іншого на прибудинкових територіях багатоповерхових, багатоквартирних житлових будинків та на контейнерних майданчиках для ТПВ, звертатися до управителів житлових будинків та голів правління ОСББ (які уповноважені, згідно рішення виконавчого комітету Бердичівської міської ради, на складання протоколів про адміністративні правопорушення) за додатковими номерами телефонів:

4-51-39 – МК ВЖРЕП №7;

2-20-79, (096)173-82-30 – ПП «Житлоремекс 2».

Заступник  міського  голови  Олена БЛАГОДИР

Один відгук

  1. А гілки на дачі, стовбури куди дівати? Напівзламане дерево? Забирайте. З радістю віддам. 2 дерева ваші. Горіх, береза