Бердичів

міська рада

Можливість реконструкції, диспетчеризації та будівництва котелень розглядають у Бердичеві

IMG_20210804_123850

Відбулася робоча зустріч між міським головою Сергієм Орлюком та представниками компанії-національного оператора альтернативної і традиційної теплової енергетики, що надає послуги з виробництва та реалізації теплової енергії. Енергетики реконструюють газові котельні, встановлюючи обладнання, що працює на альтернативних видах палива, диспетчеризують об’єкти, а також будують нові котельні на альтернативному паливі (на щепі). Пропонувалася спільна діяльність з КП «Бердичівтеплоенерго».

На виході інвестори прогнозують збільшення ефективності роботи котелень за рахунок залучення приватних вкладень у модернізацію, зниження собівартості виробництва теплової енергії, зменшення залежності від постачальників природного газу, самоокупність підприємства, своєчасне надання послуг споживачам.

Одна з умов співробітництва, що розраховане терміном на 5 років – по завершенні проєкту все майно залишається у власності «Бердичівтеплоенерго». Комунальники, у свою чергу, є одними з учасників договору, котрі отримують свою частину прибутку, а при успішній реалізації та взаємному бажанні договір можна буде продовжити. Подібні проєкти вже реалізовані компанією-оператором в Івано-Франківську, Луцьку, спільно з бюджетними споживачами Міноборони та Міністерства охорони здоров’я.

Особливість Бердичева у тому, що котельні здебільшого розташовані у жилих масивах міста. Якщо ж говорити про альтернативні види палива (ту ж саму щепу), то для цього, по-перше, потрібна велика територія для складування й зберігання. По-друге, навіть враховуючи сучасні технології, мова йтиме про викиди. На думку, Сергія Орлюка  й місцевих фахівців енергетичної галузі, у випадку з Бердичевом доцільно говорити, скоріш за все, про модернізацію та диспетчеризацію наявних котелень або ж будівництво нових газових котелень модульного типу (щодо модулів, то тут необхідно буде попередньо прорахувати вартість підключення та питання енергозбереження).

Втім, варіант будівництва котельні, що працюватиме на щепі, гостям запропонували. Цим варіантом стало приміщення на вул. Житомирській, 78. Після нетривалого обговорення вирішили виїхати на місце, аби побачити все на власні очі та дати об’єктивну оцінку пропозиції.

Сторони зійшлися на тому, що усі можливості, пропозиції та зауваження треба детально вивчити. Зі слів першого заступника міського голови Артема Азізова, перш за все, у місті мають намір ознайомитися з «живим» договором. У даному випадку договір, звертає увагу, не є типовим, тобто не заборонено доповнювати його чи вносити певні зміни. Окрім того, зрозуміло, потрібно вивчити документ на предмет прихованих ризиків. Разом із тим є сенс відвідати міста, в яких аналогічні проєкти вже реалізовані – подивитися, проаналізувати, оцінити. Лише після цього можна буде приймати кінцеве рішення.  

Один відгук

  1. Дайте людям встановлювати автономне опалення.
    Скорочуйте кількість будинків, які опалюються за рахунок котелень,де це можливо.
    Хай люди самі вирішують.
    І не треба інвесторів.Скільки можна в борги влазити?Це не є здорово,і проблему не вирішить.
    Бо зношеність велика…
    Чому громада має платити за суди Газовиків і тепловиків?
    Чому всі люди які встановили індивідуальне опалення,не платять за обігрів під’їздів,а ми так.
    Справедливість має бути одна для всіх
    Досить заганяти нас в борги.
    Ми за ефективність і незалежність.