Бердичів

міська рада

У Бердичеві перейменують дві вулиці та провулок

IMG_20210826_160544_result

Комісія з перейменування вулиць, провулків, площ Бердичівської міської територіальної громади провела організаційне засідання. Розглядали звернення щодо перейменування вулиці та провулку Раскової, а також вулиці Паризької Комуни, що у червні 2021 року надійшло на Урядову гарячу лінію та було передано на адресу Бердичівської міської ради.

Авторка звернення – представниця громадської ініціативи невідомих патріотів “Паперовий Фронт” – зазначила, що ці назви не несуть в собі цінності для України, а тому слід «замінити такі маркери імперського та російського впливу задля захисту своєї культури та своїх героїв». У листі було запропоновано список пов’язаних із Бердичівщиною культурних та громадських діячів, імена яких, на думку громадської активістки, можна використати як майбутні назви об’єктів топоніміки. Серед них – письменник Олександр Кухарчук, композитор Давид Гершфельд, живописець Фелікс Лемберський, заслужений тренер України та СРСР Анатолій Пузач, військовослужбовці ЗСУ, почесні громадяни Бердичівської міської територіальної громади Сергій Гадіуллін та Радислав Атішев.

Спеціалісти юридичного відділу виконавчого комітету Бердичівської міської ради звернулися за роз’ясненням до Українського інституту національної пам’яті і отримали відповідь: згідно із Законом України “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки”, вулиця Паризької Комуни, а також вулиця і провулок Раскової підлягають перейменуванню. Адже назву революційного французького уряду – Паризької Комуни – більшовицькі ідеологи проголосили першим в історії прикладом диктатури пролетаріату і широко використовували з пропагандистською метою. А співробітниця НКВС СРСР, старший лейтенант держбезпеки Марина Раскова увійшла до списку осіб, чия діяльність підпадає під дію законів про декомунізацію.

Ознайомившись із позицією УІНП, члени комісії дійшли висновку: на виконання вимог чинного законодавства зазначені топонімічні об’єкти у Бердичеві мають бути перейменовані. До наступного засідання вирішили підняти порядок перейменування даних вулиць та провести громадське обговорення їхніх майбутніх назв. Назв історичних, яким надається перевага, у цих вулиць немає, тому нові обиратимуть усією громадою.

Ще одне питання, що розглядалося на засіданні, стосувалося тих вулиць міста, які наразі мають дві назви одночасно. Така ситуація виникла у зв’язку з тим, що існують два паралельні рішення про присвоєння топонімічним об’єктам нових найменувань: Бердичівської міської ради та Житомирської обласної державної адміністрації.

Комісія доручила юристам підготувати звернення до Житомирської ОДА з метою врегулювання ситуації.

Один відгук

  1. Вулиця Паризької Комуни мала попередню назву “5-та лінія”