Бердичів

міська рада

Декомунізація у Бердичеві: час поставити край у плутанині з назвами вулиць і забути про Раскову, богунців і т.п.

декомунізація

Свого часу різні позиції обласної та місцевої влад з питання декомунізації призвели до того, що у Бердичеві неодноразово мала місце плутанина з назвами вулиць та провулків.

Нагадаємо: розпорядженням голови Житомирської ОДА № 140 від 20.05.2016 р, а також розпорядженням № 164 від 03.06.2016 р., яким до попереднього вносилися деякі зміни, нові назви отримав цілий ряд вулиць та провулків у Бердичеві. Натомість у місті, судячи зі всього, воліли бачити назви іншими, що, у свою чергу, вилилося у рішення Бердичівської міської ради № 152 від 21.07.2016 р. У результаті, для прикладу, колишня вул. Фрунзе за рішенням області ставала вул. Олега Ольжича, а за рішенням міськради – Данилівською. Що ж до постаті Михайла Грушевського, то вулиць, названих на його честь, стало у Бердичеві одразу дві: область таким чином перейменувала вул. Ватутіна, а місто – вул. К. Маркса. Зрозуміло, такі колізії не могли не приносити масу незручностей мешканцям Бердичева.

Картина, зрештою, вималювалася наступна:

  • 2-й пров. Р. Люксембург – пров. Загребельний (область), пров. Братів Міцкевичів (місто);
  • Вул. Індустріалізації – вул. Євгена Ярмолюка (область), вул. Владислава Буковинського (місто);
  • Вул. КІМа – вул. Євгена Коновальця (область), вул. Зоряна (місто);
  • Вул. Фрунзе – вул. Олега Ольжича (область), вул. Данилівська (місто);
  • Вул. Ватутіна – вул. М. Грушевського (область), без змін (місто);
  • Вул. Л. Карастоянової – вул. І. Мазепи (область), без змін – одна частина, вул. Дж. Конрада – друга частина (місто);
  • Вул. К. Маркса – вул. Різдв’яна (область); вул. М. Грушевського (місто).

Сьогодні, на переконання і міської влади, і членів комісії з перейменування вулиць, провулків та площ Бердичівської міської ТГ, необхідно покласти край такій колізії. Тож на засіданні комісії прийняли рішення звернутися до голови Житомирської ОДА з тим, аби внести відповідні зміни до прийнятих у 2016-му розпоряджень.

Планується, що на розгляд депутатів Бердичівської міської ради буде винесено проєкт рішення, пов’язаний зі зміною назв ще двох вулиць – Богунської та М. Раскової. У результаті громадських обговорень, беручи до уваги закони про декомунізацію, було вирішено перейменувати їх наступним чином:

  • Вул. Богунська – вул. Гетьмана Мазепи;
  • Вул. М. Раскової – вул. Святослава Хороброго.

4 Відповіді

  1. А чим вас не влаштовує вул. Богунська на честь Івана Богуна – український полководець і політичний діяч, підняв повстання разом з Іваном Сірком

  2. А як щодо району Червона Гора ? У Бердичеві ніколи не було мікрорайону з такою назвою ! Цей район завжди мав назву Лиса Гора. Це зафіксовано в історичних документах, спогадах мешканців Бердичева і навіть в творах мистецтва та літератури. Червоною її назвали комуністичні злочинці !!! Наступне питання, а чому нема вулиць з іменами Павла Скоропадського, Симона Петлюри, Олександра Удовиченка ітд. Можна по – різному ставитись до них, але це видатні постаті нашої історії і вони тісно пов’язані з нашим містом.

  3. Пропоную ввести до списку назв вулиць імена Балбочана,Приймаченко,Пимоненко,Мозгового.

  4. Пропоную одну частину Вул. Л. Карастоянової назвати вул. Д. Шеренциса. На память видатного бердичівського лікаря і мецената, збудувавшего міський театр.